Чужденците няма да имат право да купуват земеделска земя...засега

Решението на казуса е отложено за есента, когато Еврокомисията ще ни представи пътна карта за правилните поземлени взаимоотношения

20.07.2017 | 18:27 Редактор: Иван Берберов
Чужденците няма да имат право да купуват земеделска земя...засега

Забраната за купуване на земеделска земя от чужденци засега остава. България ще забави решението по казуса до есента, обявиха от ГЕРБ. 

Тогава се очаква европейската комисия да представи наръчник за регулации в сектора. Повечето партии в парламента са съгласни забраната да остане.

След като в началото на седмицата БСП поде темата и обяви, че ще търси национално съгласие, най-голямата парламентарна група ги подкрепи, но обясни, че отдавна е поставила темата у нас и в Европа. 

Европейският парламент е изготвил доклад за проблемите около свободното придобиване на земя.

Комисията е приела този доклад и се очаква до края на септември да изготви пътна карта, която да посочва кои практики в управлението на поземлените отношения са допустими и кои - не. 

Проблеми с правилата за придобиване на земя в Евросъюза имало, както в новите, така и в старите страни-членки, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

А от червените редици ангажираха и държавния глава с казуса. Той подкрепял идеите на депутатите, които вече готвели закон. 

Ако бъдем наказани, ще трябва да платим глоба от над 800 000 евро и отделно лихва за всеки ден, в който мораториумът продължава да действа.