Националната библиотека излага оригиналното тефтерче на Васил Левски

До 14.00 часа днес посетителите можеха да видят ценната реликва

16.07.2017 | 11:13 Редактор: Жанета Нейкова
Националната библиотека излага оригиналното тефтерче на Васил Левски

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" показва оригиналното тефтерче на Васил Левски, по случай 180 години от рождението на Апостола.

До 14.00 часа днес достъпът до библиотеката и тефтерчето ще е свободен.

Посетителите имат възможност да се запознаят и с новата дигитална версия на бележника. Реликвата бе пренесена с блиндирана кола от трезора на Българска народна банка (БНБ) и изложена в специална бронирана витрина в централното фоайе на Националната библиотека.

"От 70-те години досега тефтерчето на Апостола, заедно с цялото му документално наследство, се съхраняват в трезора на БНБ, при специални условия", информира за Bulgaria ON AIR архивистът от Български исторически архив към Националната библиотека Александър Мошев.

Той допълни още, че дигиталният вариант на тефтерчето може да бъде изтеглен чрез QR код от всеки един, който притежава мобилно устройство. Този вариант е дело на екип от компютърни специалисти и дизайнери, като техният труд е дарение по повод юбилея 180 години от рождението на Васил Левски, отбеляза още Мошев.

Друга изложба за Апостола ще обиколи няколко страни в Европа. Тя е дело на съвместните усилия на няколко институции и представя делото и живота на Левски в общоевропейския контекст от националноосвободителното движение от 19 век, съобщи архивистът.

"Тя е много богато документирана, с високо качество на изображенията и текстовата част", разкри още Александър Мошев.