Президентството публикува втората стенограма за КТБ

За разлика от първата, в тази присъства и главният прокурор Сотир Цацаров

07.07.2017 | 18:04 Редактор: Иван Берберов
Президентството публикува втората стенограма за КТБ

Втора част на разговора от най-високо държавно ниво по време на кризата с Корпоративна търговска банка. 

Днес президентът публикува и втората част от стенограмата. На тази среща присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, който разкрива шокиращи факти около разследването. 

Пред присъстващите той обяснява, че основният въпрос е къде са 3,5 милиарда лева. Ето какво казва той:

"Близо 70% от тези пари са кредити за фирми, за които няма никаква информация и които не са си плащали данъците. Лица кредитополучатели пък са охранители или технически секретари", обясни Цацаров.

Главният прокурор категорично подчертава, че при разследването прокуратурата не е изземвала никакви оригинали на кредитни досиета.

На срещата с президента политиците търсят отговор и кой е виновен за фалита на банката. Президентът Плевнелиев пита как при доклад на БНБ само два месеца по-рано КТБ е перфектна банка.

А бившият шеф на централната ни банка отговаря, че вероятно анализаторите са били подведени от собствениците на КТБ.

Тогавашният шеф на БНБ отрича да е бил информиран за някаква криза при надзора на фалиралата банка. 

Тогава премиерът Бойко Борисов му предлага да подаде оставка заедно с разследвания шеф на банковия надзор и пред обществото да има ясно послание кой е отговорен.

Борисов заговаря и за мерките, които спешно трябва да се предприемат. На първо място  - гарантираните влогове да бъдат изплатени, а на второ – за да не се стигне до срив в системата и в друга банка да се наложи лимит на тегленията. 

Тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан разчита това като частична банкова ваканция и призовава за политическо обединение, а Борисов допълва – това е ваканция за тези с големите пари. Да си ги вземат по-бавно, това е логиката.

Стенограмата е с гриф "Поверително". Пълният ѝ текст е 97 страници.