Чашата преля: Медици от цялата страна на протест срещу агресията

Лекарите настояват за строги наказания при случаи като този с д-р Албена Гагова

07.07.2017 | 13:18 Редактор: Тодор Петров
Чашата преля: Медици от цялата страна на протест срещу агресията

Лекари от цялата страна излязоха на мълчалив протест срещу агресията над медици. Последният случай - жестокия побой над доктор Албена Гагова от болница "Шейново".

Точно в 13 часа колегите на д-р Гагова от "Шейново" излязоха на протест под надслов "Не на насилието". До протестите се стигна, след като баща поиска плацентата на новороденото си дете, но това му бе отказано. В резултат на това той нападна и преби д-р Гагова.

Заявка да се включват в протестните действия са дали болници от цялата страна.

Лекари от "Александровска болница" в София също се събраха на мълчалив протест, изразявайки своето недоволство от агресията към техни колеги. Всички медици, които се включват в протеста днес, носят сини лентички с надпис "Не на насилието" и "Протест".

От Българския лекарски съюз излязоха с официална позиция, в която определят агресията срещу медици като израз на човешка примитивност, която заслужава най-строгото наказание, предвидено в закона.

Лекари от Велико Търново се събраха в 12,30 часа, също за да покажат своето недоволство от случващото се. 

"Очаквам коренна промяна в отношението на обществото към хората, които му оказват спешна помощ. Искаме взаимоотношенията да бъдат нормални", заяви началникът на спешния център в града пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Медиците са категорични, че "чашата прелива" и ще се пристъпи към ефективни стачни действия, ако и този път нищо не се промени. Лекарите настояват законът да се прилага строго, а пациентите и техните близки да престанат да бъдат компетентни как медиците да си вършат работата.