4-годишно дете от Хасково се бори за живота си

Кристиян страда от прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен

25.06.2017 | 14:59 Редактор: Василена Василева
4-годишно дете от Хасково се бори за живота си

4-годишно дете от Хасково се надпреварва с времето, за да оцелее. Кристиян Милчев страда от генетичното заболяване прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен. Сега Криси и семейството му започват битката с болестта.

Кристиян е нормално дете, което скоро ще стане на 5 годинки. Той обаче не е като останалите. Ако за тях пързалката е лесно изпитание, за него тя е цяла планина. Той обаче не се отказва и се качва на върха.

Заболяването му води до атрофия на мускулите, инвалидност и най-тежкото - смърт. От повече от 40 дни детето ходи на редовни рехабилитации в Хасково и Любимец. Те не лекуват, а поддържат Кристиян.

Семейството на детето вярва, че скоро и той като другите деца, ще може да изкачва пързалката нормално. Надежда дават професори от клиника в Турция. Процедури по вливане на стволови клетки ще доведе до подобрение

Лечението се състои от 4 процедури, като може всеки месец да се прави по едно вливане. Струват общо 32 000.  Семейството няма намерение да кандидатства пред фонда за лечение на деца в чужбина. Причината е, горчивия опит на родители на други деца с мускулна дистрофия, които са получили десетки откази.

Така надпреварата с времето за Криси започва преди месец и половина, а за да победи всеки може да помогне. Колкото по-бързо бъдат събрани необходимите средства, толкова по-добре за детето. Надеждата е до месец 4-годишното момче да замине за първата си процедура в Турция, която струва 8000 долара.