На 2 август по добросъседски - подписват договора между България и Македония

Борисов и Заев изненадващо поднесоха цветя на паметника на цар Самуил в София

20.06.2017 | 14:15 Редактор: Василия Пейчева
На 2 август по добросъседски - подписват договора между България и Македония

Договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 2 август, в София улица ще носи името на президента Борис Трайковски, а в Скопие – на Желю Желев. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев в София.

Като знак за преодоляване на дългия спор около историята на двете страни и на това чий цар е Самуил двамата изненадващо решиха да нарушат официалната си програма и да поднесат цветя на паметника му в центъра на София.

Когато Борисов върне визитата на македонския си колега през август, ще направят същото в Скопие.

Договорът за добросъседство почти бил финализиран, оставало още една стъпка и до 2 август, когато се отбелязват 114 години от избухването на Илинденско- Преображенското въстание, Борисов ще е в Скопие, за да го подпишат.

Според двамата премиери миналото не трябва да ни разединява, а да ни сплотява.

"По-близък народ ние нямаме", увери Борисов заради някои от спорните въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди подписването на документа - например признаването на македонския език, историята на двете страни.

"Ние като държава първи сме признали Македония, а в Конституцията на Македония е написано какъв е официалният език на тази държава, така че той трябва да е подписан на този език, а когато външните министри минат на последните детайли, тогава ще вземем съответните решения - какво значи обща история и за кой период, различните историци определят различни периоди, но от 1991 г. Македония си има друга история, още се спори коя е общата история, кои празници са общи и вместо да се караме за тях, може да са повод за радост и от двете страни на границата", коментира Борисов.

Иначе по време на срещата очаквано Борисов е декларирал подкрепата на България за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но призна, че е казал на Заев: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ".

Премиерът ни призна, че е доволен, че политическата криза, която доведе дори до нападение в парламента в Скопие, е преодоляна.

"Най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие, Македония има историческия шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре, защото пътят към НАТО и ЕС минават през политическата стабилност", каза Борисов.

Според него Македония трябва да използва добре предприсъединителните фондове на ЕС.

Той се ангажира да направи всичко възможно да говори в Брюксел и със своите колеги за нуждата от присъединяването на Западните Балкани, защото "това е жизненоважно".

"Инфраструктурата е много важна, защото това ще отвори Македония във всички посоки, ще направим всичко възможно с Гърция да работим заедно и да решим всички проблеми, защото дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници, ние сме за стабилна Македония", обяви той, но добави, че в крайна сметка всичко зависи от политическия елит в Скопие.

Заев призна, че за Македония няма алтернатива извън НАТО и ЕС.

Той съобщи, че е поискал от България да помогне със своя опит при усвояването на парите от Брюксел, така че най-добре да бъдат използвани и предприсъединителните фондове от Македония.

Според Заев опитът на България в това отношение ще е безценен.

Заев, който е лидер на социалдемократите в страната си, пострада физически по време на нападението на парламента в Скопие.

Въпреки това той призна, че вече е простил, в сърцето си нямал омраза и отмъщение, а и управляващите се нуждаели от опозицията.

Борисов пък отсече, че раните на Заев не му личели много.

"Така изглеждаме по юнаци, не е толкова страшно, не му личи много", отсече той.

На изпроводяк Борисов даде заръки на Заев.

"Заев е социалист и да изпратя по него поздрави на неговата опозиция, а утре, като се видиш с Нинова /б.ред. лидерът на БСП Корнелия Нинова/ и нея да поздравиш", заръча премиерът.