Лозан Панов гласува за връщане на доверието към ВСС

Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета

17.06.2017 | 13:05 Редактор: Василена Василева
Лозан Панов гласува за връщане на доверието към ВСС

Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че ще гласува за нормалност и за връщане на доверието към Съдебната власт, предава Dnes.bg

Той се обърна към колегите си съдии да се доверят на съвестта си, на своето вътрешно убеждение и преценка при гласуването за новите членове на ВСС. Панов отбеляза, че административните ръководители нямат място в процеса по гласуване.

Днес 2238 съдии избират измежду 27 кандидати за шест места в кадровия орган. 1 677 души са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет, останалите ще гласуват в съдебната палата.

Към 12 часа избирателната активност е била 50,7 %. Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота.

Избралите традиционната хартиена бюлетина споделиха притеснения за сигурността на системата и тайната на вота. Висшия съдебен съвет обаче уверява, че място за притеснение няма и системата е напълно подсигурена, включително срещу външна намеса.

Друг повод за съмнения и негативни коментари дойде след информацията, че председатели на съдилища са раздавали списъци с фаворити. Новият Съвет встъпва в длъжност през октомври. А изборът му беше посочен в последния доклад на Брюксел като ключов тест за напредъка на страната ни в област правосъдие.