Приеха програмата за чистия въздух на София

Предвиждат се нови автобусни спирки, зони с ограничена скорост, стимули за електромобилите

18.05.2017 | 13:45 Редактор: Иван Берберов
Приеха програмата за чистия въздух на София

Столичният общински съвет гласува почти с пълно мнозинство днес "Програмата за чистия въздух до 2020 година", с която да се подобри качеството на въздуха.

Електромобилите и хибридните автомобили да паркират безплатно в София. Това е едно от предложенията за стимулиране на ползването екологично чисти автомобили.

Сред другите мерки са облекчения на данъците и прекратяване на плащането на налози от притежателите на екологични превозни средства. 

В градския транспорт на столицата също ще се увеличи броя на електробусите. Предвиждат се нови трамвайни и автобусни спирки. Облекчения ще има и за мобилните търговски обекти, които продават храни. 

Друго нововъведение е зона, в която да се шофира с 30 километра в час максимална скорост в центъра на София. Безплатни синя и зелена зона и данъчни облекчения за шофьорите на електромобили.

Планира се въвеждане на система, която да следи чистотата на въздуха в столицата. Ако се очаква в следващите 48 часа въздухът да е замърсен, градският транспорт ще бъде безплатен.

Предвиждат се и засилени проверки на автомобилите, които най-силно замърсяват въздуха в София.