Спасете черните щъркели! Ограничава се дейността на катерачите във Велико Търново

Забраната е от 31 март до 31 август за южния скален венец на манастир "Света Троица"

17.05.2017 | 16:05 Редактор: Иван Берберов
Спасете черните щъркели! Ограничава се дейността на катерачите във Велико Търново

Южната част от скалния венец на манастира "Света Троица" край Велико Търново е мястото за гнездене на колонията черни щъркели. 

Въпреки че в момента птиците са в размножителен период, там пребивават едва пет останали двойки. Черните щъркели са включени в Червената книга за застрашени видове.

"За да няма намеса на човек върху гнезденето и отглеждането на малките се обръщаме към катерачите с апел да преустановят дейността си за известно време", каза главният експерт на РИОСВ Велико Търново Милка Асенова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Ограничението важи от 31 март до 31 август, когато приключва и размножителният период на черните щъркели. От туристическото дружество, което отговаря за скалното катерене в региона са категорични, че наредбата се спазва. 

"В южната страна на манастира наши представители не ходят в този сезон да катерят. Катерят в свободната зона, която е на север от манастира, където са съсредоточени по принцип голямата част от маршрутите", обясни Георги Димитров от туристическото дружество "Трапезица – 1902".

По думите на Димитров присъствието на туристи, катерачи и колоездачи в района допринася за опазването на природата и животните. Заради това недоумява защо преди две години шест маршрута в южната част на скалния масив, където са разположени гнездата на черните щъркели, са били унищожени. 

"След 31 август ние сме планирали да възстановим тези разрушени маршрути, за да може те да се ползват от следващите поколения от елитните катерачи", добави още той.

Председателят на пещерния клуб "Дървент" във Велико Търново Евгени Коев обаче е категоричен, че тези маршрути са нерегламентирани.

"Поради безконтролното навлизане на хора и то в гнездовия сезон в ареалите, където гнездят тези редки видове, тази година наблюдаваме почти двоен спад на гнездящите двойки за района", заяви Коев.

При неспазване на наредбата глобата за физически лица е 5000 лв, а за юридически – 10 000 лв.

Вижте още!