София на 9 май: Денят на Европа и Денят на победата паралелно

На този ден преди 72 години се слага краят на Втората световна война

09.05.2017 | 13:42 Редактор: Мария Аладжова
София на 9 май: Денят на Европа и Денят на победата паралелно

На 9 май в София - тържества и за Деня на Европа, и за Деня на победата. На този ден преди 72 години се слага краят на Втората световна война. Паметта на загиналите беше почетена пред паметника на Незнайния войн.

Традиционно глава пред жертвите във Втората световна война сведоха ветерани от битките, граждани и държавници.

"Днес празнуваме Деня на Европа на и Деня на победата, без който без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Честит празник на всички българи, нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа. Нашето бъдеще е в Европа. Поклон пред всички загинали", заяви президентът Румен Радев и изказа уважение към ветераните от Втората световна война. 

Сред тях е и доц. Пинкас, която по време на Втората световна война, едва на 19 години, тръгва да брани град Кула край Видин.

Днес пред Паметника на незнайния войн се поклониха и граждани на Русия. Не липсваха и представители на българските Нощни вълци, подразделение на популярните в Русия рокери. 

След като се поклониха пред Незнайния войн, празнуващите Деня на победата се отправиха към паметника на Съветската армия. Там за първи път на този ден беше и посланикът на Русия. 

Атмосферата от празника - в репортажа на Иван Иванов: