Частна фирма с достъп до информационната система на Летище София?

Прокурори и ДАНС проверяват сигнала до Сотир Цацаров

02.05.2017 | 12:53 Редактор: Тодор Петров
Частна фирма с достъп до информационната система на Летище София?

СЗА "Антикорупция" проверява сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на Летище София, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата, цитирани от dnes.bg.

До главния прокурор е постъпил сигнал, че през февруари по силата на заповед на изпълнителния директор на "Летище София" ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права и неограничен достъп по отношение на цялата информационна система на летището.

По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в "Летище София" ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър.

Проверката до този момент е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, но същата не е била подписана лично от изпълнителния директор на "Летище София" ЕАД, а от друго длъжностно лице.

Липсва договор между "Летище София" ЕАД и частното търговско дружество и така предмет на проверката са причините, поради които това търговско дружество е получило пълни администраторски права до информационните масиви на летището, както и какви са ползваните данни.

Прокурори от СЗА извършват лична проверка по сигнала, а по част от поставените въпроси е възложено извършване на проверка и на ДАНС.