Изборен ден в Хитрино

Повече от три месеца и половина ситуацията в селото остава усложнена

26.03.2017 | 16:05 Редактор: Мария Аладжова
Изборен ден в Хитрино

Повече от 3 месеца и половина след трагедията в Хитрино ситуацията в селото продължава да е усложнена. Част от хората все още живеят във фургони. Усеща се и мирисът на изгоряло, който витае във въздуха. Счупените керемиди, тухли и стъкла продължават да стоят непокътнати. Хората обаче вече не ги забелязват:

"С всеки следващ ден човек свиква с гледката и се нагажда към ситуацията. Може би сме свикнали със ситуацията", разказва Светослава Борисова.

Свикнали да живеят на няколко квадратни метра са и хората, които спят във фургони. Не се показват пред камера но разказват, че поискали да разположат временните постройки до унищожените им къщи, за да си ги пазят.

Въпреки всичко, хората тук не са се отказали да живеят. Оптимистично и напред гледа 85-годишен дядо, който напук на трагедията отново се е върнал в напуканата си къща. Изградил я сам преди години. 

"Стъклата издумкаха. Викам – както съм малко любопитен, ако бях станал, да изляза, да гледам навън, щяха да ми отидат очите на стъклата", разказва той.

Възрастният мъж е категоричен, че ще гласува. А докато разбере кой ще застане начело на страната, продължава с рутинните задачи. Днес бил ден да засади новите лозя. Утре пък ще помага на близките си да разчистят дома му. 

Репортаж на Даниела Пехливанова и оператора Виктор Петров: