Фермери блокираха за кратко пътя за Гърция

Протестите им няма да спрат с този, заканиха се следващият да бъде още по-масов

24.03.2017 | 13:58 Редактор: Луиза Божинова
Фермери блокираха за кратко пътя за Гърция

Протестът на фермерите от региона на Благоевград и други части на страната продължи около 3 часа, но приключи около обяд. Имаше кратко блокиране на пътя за Гърция, съобщи кореспондент на Bulgaria ON AIR.

Протестиращите се страхуват, че ако не получават пари за агроикономика и биоземеделие, бъдещето на сектора не е ясно.

"Най-вече настояваме да се отмени заповедта на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Всеки ден на нас парите са ни необходими", казва протестиращ. "Той спира с тази заповед развитието на всички млади и предишни бенефициенти", допълни недоволният земеделец.

Други протестиращи настояха да им се изплатят всички полагащи им се пари за миналата година. Двамата от тях споделиха, че имат да взимат по 50 и 70 хиляди лева съответно.

Фермерите са категорични, че протестите им няма да спрат с този на главен път Е79.

Юлия Коюнджийска, заместник-председател на Обединени български животновъди, заяви, че следващият им протест ще бъде още по-масов и настоя за отмяна заповедта на служебния министър на земеделието проф. д-р Христо Бозуков, с която се спира приемът на заявления за подпомагане по мярка 10 "Агроекология и климат" и мярка 11 "Биологично земеделие" от ПРСР 2014-2020г.