Напрежение в Русенската корабостроителница

Заради дългове към кредитори предприятието е запечатано и работниците не се допускат вътре

07.03.2017 | 22:15 Редактор: Иван Берберов
Напрежение в Русенската корабостроителница

В същото време кораби чакат да влязат на ремонт, но няма кой да ги обслужи. Служителите не са получавали заплати от три месеца и са готови да излязат на протест в защита на работните си места.

Ситуацията в корабостроителницата в момента е парадоксална. Има поръчки, клиентите чакат, работниците искат да работят. Заводът обаче е затворен без обяснения, оставяйки в неизвестност над 100 души.

"Ето сега, предстои вдигането на един символ на България- корабът Радецки, заводът затворен. Не може да бъде отремонтиран", каза работникът Христо Йорданов. От ръководството на завода засега запазват мълчание.

Заради създалата се ситуация областният управител ще свика областния тристранен съвет с участието на синдикати и работодатели.

"Това време, това затишие в кавички, се използва, за да бъде продавано част от оборудването, за да бъде то нарязано и продавано за скрап", каза Стефко Бурджиев, областен управител.

Корабостроителницата е един от големите длъжници на фалиралата КТБ с кредит от над 30 милиона. Назначеният временен синдик отказа коментар преди срещата на тристранния съвет.

Вижте още във видеото: