Конституционният съд отмени санкциите за задължителното гласуване

Избирателите няма да понасят отговорност, ако не вземат участие във вота

23.02.2017 | 16:06 Редактор: Жанета Нейкова
Конституционният съд отмени санкциите за задължителното гласуване

Конституционният съд отмени само санкциите за задължителното гласуване. Така вотът остава задължителен, но избирателите няма да понесат никаква отговорност, ако не отидат да гласуват. Това се случва месец преди предсрочните избори. 

Депутатите бяха записали в Изборния кодекс, че ако избирателят не гласува на два последователни избора, името му се премахва от списъците и ако иска да гласува отново ще трябва да подаде молба, за да бъде вписан обратно. Това е текстът, който бе отменен.

Конституционният съд беше сезиран по тази тема от омбудсмана Мая Манолова. Съдиите се произнесоха днес напълно единодушно. Мотивите за тяхното решение ще станат ясни следващата седмица във вторник, заявиха от КС пред репортера на Bulgaria ON AIR.

Междувременно повече от 30 дни преди вота от ЦИК показаха бюлетината, с която ще се гласува на 26 март.

В едната част на листа са наредени партиите и коалициите, а от другата избирателите могат да посочат преференция за кандидата, за когото искат да гласуват от дадена листа. 

За да бъде валидна бюлетината задължително трябва да бъде посочен и номерът на партия и коалиция. 

От ЦИК представиха и бюлетината за гласуване извън страната. В нея липсва изборът за преференциите, защото няма отделен избирателен район в чужбина. 

Пълна тайна остава каква ще бъде защитата на бюлетините. От ЦИК не пожелаха да кажат дори броя на защитите, но увериха, че ще бъдат достатъчни.