Отбелязваме голяма Задушница, почитаме паметта на починалите

За помена се приготвя подсладено жито, хляб и червено вино

18.02.2017 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Отбелязваме голяма Задушница, почитаме паметта на починалите

Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 27 февруари.

В съботния ден срещу Неделя месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и червено вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. 

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна. Запалването на свещите символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.