По-малко сол в хляба и млечните продукти

Нова стратегия на Министерството на здравеопазването за общественото здраве

17.02.2017 | 21:52 Редактор: Мария Аладжова
По-малко сол в хляба и млечните продукти

Започват разговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в храните. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов по време на представянето на визията на Министреството на здравеопазването за общественото здраве.

Предвижда се и изготвянето на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, като и проектозакон за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработените храни.

Изследване показва, че среднодневната консумация на сол, мазнини и захар на българите е над препоръчителните нива. Висок е и процентът на лицата с наднормено тегло.

Репортаж на Вяра Станева: