Центърът на столицата - с нова визия

Ще остане ли книжният пазар на площад "Славейков"?

12.02.2017 | 10:05 Редактор: Ирина Георгиева
Центърът на столицата - с нова визия

Центърът на София ще претърпи огромни трансформации до няколко месеца. 

През лятото започва реконструкцията на две от централните зони - в района на Народното събрание и на площада пред "Александър Невски", както и по улица "Граф Игнатиев". 

Ремонтът на площад "Славейков" обаче поставя под въпрос бъдещето на книжния пазар там.

Нови настилки, енергоспестяващо осветление, допълнително озеленяване и по-съвременна визия. 

Площад "Славейков", една от културните емблеми на София, също ще претърпи цялостна реконструкция. 

"Площад "Славейков" ще запази функцията си на книжен пазар като се променя изцяло настилката", коментира арх. Радомира Методиева.

Иван продава книги тук от 23 години. Заради предстоящите ремонти пазарът ще бъде преместен другаде. Идеята обаче е след реконструкцията книги да се продават само петък, събота и неделя. Търговците логично недоволстват. Освен това продажбите през уикендите са най-слаби, твърди Иван.

Търговците обмислят да се срещнат със столичния кмет, за обсъдят съдбата на пазара, а и своята собствена.

Местните власти не коментираха кога и къде ще се преместят, нито пък дават категоричен отговор за бъдещето на пазара.

Зеленчуковият пазар по "Граф Игнатиев" също ще смени визията си, но и местоположението си. Той ще е срещу градината на "Свети Седмочисленици" като идеята е там този пазар също да бъде седмичен.

Изцяло ще се подменят настилките на централните части на столицата. Те ще са от гранит с минимална дебелина от 8 см. Това гарантира живота им през следващите 20 години. Ще се изравни и нивото на пешеходната зона и трамвайното трасе.

Ще се забрани движението на коли от "Алабин" до "Евлоги Георгиев". Трамвайният транспорт ще се запази. Обновяването на централна част на столицата ще струва около 46 млн. лева. От тях Общината ще отпусне 3 млн. лева, а останалото са европейски средства.

Чуйте още в репортажа на Кристина Михайлова: