Откриха 1500 литра нелегална ракия в Троянския манастир

От светата обител са категорични, че алкохолът е колекционерски и не е с търговска цел

10.02.2017 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Откриха 1500 литра нелегална ракия в Троянския манастир

Над 1500 литра нелегална ракия откриха от агенция "Митници" в Троянския манастир. Проверката е била рутинна и е извършена в търговски обекти, както и избените помещения на светата обител. Складираната там ракия, обаче, е била без задължителният бандерол и документ за платен акциз. 

От манастира са категорични, че алкохолът е колекционерски и не е с търговска цел.

Рутинната проверка от служителите на агенция "Митници" била извършена във вторник. Установява се, че предлаганата стока в търговските обекти е с валиден акцизен бандерол, но тази в избените помещения не. Игуменът на манастира епископ Сионий е категоричен, че ракията в избата никога не е била крита и недоумява, защо проверките се правят сега.

"Това е ракия без бандерол и акциз, защото в тези години, това е било невъзможно като практика. Става дума за колекция, която показва производството на ракии в целия регион. До този момент не е констатирано от никого продажба на такава ракия. Тази ракия е като един спомен от нашите предци и се предава от игумен на игумен", обясни епископ Сионий.

Сливовата ракия е открита, разпределена в бидони и пластмасови бутилки по половин литър. Според изискванията на агенция "Митници" задължителен бандерол се изисква за всички бутилирани напитки с над 15 алкохолни градуса.

"Имаме уверението на агенция "Митници", че ще може да направим споразумение така, че тази колекция да си остане в манастира. Да си заплатим акциза, да заплатим каквото е необходимо към митницата и тази изключително ценна и важна колекция за историята, да си остане в светата обител", посочи епископ Сионий.

За това настоява и 24-годишният Бочо Ненов, който е категоричен, че е станало недоразумение и отлежалата ракия е един от символите на Троянския манастир.

"Доста често съм си купувал от нея, много е хубава ракията, много хора я търсят, известна е навсякъде. В никакъв случай тя не трябва да напуска това място", смята Ненов.

Тепърва предстои агенция "Митници" да издадат акт относно откритата без бандерол сливова ракия. Дотогава тя остава запечатана в избените помещения на манастира.