Започват спешни ремонти на подлезите във Велико Търново

В момента и шестте съоръжения са в критично състояние, а едно от тях предстои да бъде затворено

09.02.2017 | 21:21 Редактор: Ирина Георгиева
Започват спешни ремонти на подлезите във Велико Търново

След като от АПИ разпоредиха проверки на всички тунели в страната и във Велико Търново започват спешни ремонти на подлезите. В момента и шестте съоръжения са в критично състояние, а едно от тях предстои да бъде затворено. Повече от 25 години в тях не е правен почти никакъв ремонт, а бюджета на общината стига само за пролетно почистване и дезинфекция.

Как изглежда един от най-използваните подлези в центъра на града? Няма осветление, мазилката е напукана, от стените стърчат кабели от старата електрическа инсталация, а от тавана висят огромни ледени висулки. 

"Много ми е неприятно минаването, защото е много мръсно и честно казано ме е страх да минавам. То на тоалетна прилича този подлез, мръсно е, мирише на лошо, тъмно, мрачно. То иска поддръжка", оплака се Иванка Атанасова.

"Пълно безобразие ... направо не може да се минава от там. Един единствен път съм минавала и просто се отказах", добави Павлина.

За да стигне до работа Нели Минкова всеки ден минава точно през един от подлезите, който е в критично състояние. Жената обаче разказва, че няма избор, тъй като алтернативата й е да пресича пътното платно, върху което няма пешеходна пътека. 

"По принцип всеки ден минавам през подлеза. Страх ме е, особено вечер. Има съмнителни хора, заледени са стъпалата. Дали имам алтернативен маршрут? Отгоре, ако се мине, но там също вечер няма пешеходна пътека, доста е тъмно, доста е опасно", смята Минкова.

От шестте подлеза в града, в момента се използват само три. След инцидента в тунела "Ечемишка" от Общината в старата столица започват спешни ремонти на подлезите, като първо ще бъдат почистени и дезинфекцирани, а един от тях ще бъде запечатан.

"След, което ще възстановим осветителните системи, където има поражения, ще възстановим и решетките на отводнителните системи. Общината заделя средства, които явно са недостатъчни и тази година ще заделим повече средства, за да направим по-голям ремонт на подлезите", коментира зам.-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Сериозен е и проблемът с вандалските набези в подлезите, които често се превръщат и в подслон на скитници и наркомани.