БСП реши: Лидерът на партията ще се избира пряко от партийците

Минимум 50 хиляди гласа ще са необходими на даден кандидат, за да оглави червените редици

05.02.2017 | 14:48 Редактор: Мария Аладжова
БСП реши: Лидерът на партията ще се избира пряко от партийците

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Лидерът на БСП ще се избира пряко от всички членове на партията. Това реши конргесът на партията с 493 гласа "за", 86 "против" и 37 "въздържали се".

Промяната предложи лидерът на червените Корнелия Нинова. Така, за да стане председател даден кандидат, ще трябва да събере поне половината от гласовете на всички членове на партията.

По последно преброяване БСП има около 100 хил. членуващи в редиците ѝ. Това означава, че минимум 50 хил. гласа ще са необходими на кандидата, за да стане председател.

Новите правила обаче затрудняват искането на преждевременна оставка - отново поне 50 хил. души ще трбва да се подпишат, за да се поиска оставка на избран лидер.

Делегатите въведедоха мандатност на народните представители - до 3 пълни мандата, или общо 12 години. По-рано поправката предизвика полемики сред червените редици.

Част от знаковите лица на Столетницата бойкотираха днешния ден на форума. Янаки Стоилов и Михаил Миков - едни от хората, които ще бъдат най-пряко засегнати от промените в устава, не преисъстват на конгреса днес.