"БСП - лява България" вече е "БСП за България"

Корнелия Нинова обяви коалиционната формула за предстоящите избори

04.02.2017 | 19:31 Редактор: Мария Аладжова

След 7-часово заседание конгресът БСП реши: "БСП - лява България" става "БСП за България". Делегатите дадоха мандат на лидера на социалистите Корнелия Нинова да разговаря с нови формации и след това да реши с кои ще се явят на парламентарните избори през март. 

По това решение обаче предстои да се произнесе и Националният съвет на червените. Според Георги Гергов, който отговаря за коалиционната политика в БСП, част от партньорите не са полезни на партията, защото нямат необходимата електорална тежест.

Упреци се чуха и в словото на Корнелия Нинова, която обясни, че коалиционни партньори са нанасяли удари под кръста по време на избори. 

Поради това отсега нататък всяка една от за партиите в коалиция с "БСП за България" ще трябва да приема платформата на Столетницата и да се явява с нея на всички избори. 

Същевременно спорни поправки в устава на БСП разединиха червените редици. Напрежение предизвикаха предложенията за ограничаване на депутатските мандати до 3, което ще лиши старите лица на партията да участват в листите, както и прекият избор на председател от всички членове.

Делегатите одобриха програмата и платформата на БСП за предсрочните парламентарни избори.

Вижте още: