Сбогом, 43-ти парламент! Цачева удари за последен път звънеца

Животът на парламента беше малко повече от две години и два месеца

26.01.2017 | 11:28 Редактор: Анисия Иванова
Сбогом, 43-ти парламент! Цачева удари за последен път звънеца

Закривам последното пленарно заседание на 43-ото Народно събрание. С тези думи Цецка Цачева удари за последен път звънеца на 43-ия парламент и сложи край на съществуването му.

"Историята ще дава оценките си от утре. За мен беше чест да бъда първа сред равни", каза още Цачева.

Тя обясни, че за ръководството и за администрацията е заслуга, че парламентът не е работил зад железни заграждения и е бил най-достъпната институция.

Финалът дойде след по-малко от час законодателство и още час речи.

Депутатите направиха бързи поправки в Гражданския процесуален кодекс, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в този за регионалнато развитие. А след това под формата на обобщение на работата на отиващия си  парламент се заредиха партийни обещания за следващия.

"Има ли други желаещи да открият предизборната кампания", коментира с ирония Цачева след едно от изказванията от трибуната, пише Dnes.bg.

Шефката на парламента запази строгостта си към депутатите и в последния им работен ден. А те й отвърнаха с признание.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ я изненада с голям букет. "Благодарим ви, че през цялото изминало време изтърпяхте всичко това от трибуната", каза той.

Признание дойде и от Валери Симеонов. "Въпреки че не успя да стане майка на нацията, г-жа Цачева е безспорната добра майка на българския парламент!“, каза той от трибуната.

След всичко през последните две години депутатите излязаха на стълбите пред сградата с надпис "Съединението прави силата" за обща снимка - за архивите и за спомен.

А извън снимките и речите историята ще отчете, че 43-ото Народно събрание работи малко повече от две години и два месеца. Работата му не беше лесна, защото в състава му влизаха доста и разнородни формации.

За първи път парламентарно представени бяха цели осем политически проекта - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Реформаторски блок, БНЦ – НС, Патриотичен фронт, "Атака", част от които бяха коалиции.

Този парламент ще остане в историята и с първия независим  депутат, влязъл като такъв - Ана Баракова. 43-тото Народното събрание прие 158 закона, 157 решения и една декларация през миналата година.

През 2016 г. Народното събрание проведе 129 пленарни заседания, като 7 от тях бяха извънредни. През 2015 г. парламентът е приел 138 закона, 156 решения и две декларации. През годината Народното събрание е провело 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни.