Сметките за ток за декември и януари ще се плащат разсрочено

Тази възможност са обсъдили енергийният министър в оставка Теменужка Петкова и енергийните дружества

18.01.2017 | 21:30 Редактор: Жанета Нейкова
Сметките за ток за декември и януари ще се плащат разсрочено

Сметките за ток за декември и януари ще могат да се плащат разсрочено. Тази възможност са обсъдили енергийният министър в оставка Теменужка Петкова и енергийните дружества. Причината - рекордното потребление в най-студените дни и очакваните по-високи суми.

От днес държавата започва и извънредни проверки на трите електроразпределителни дружества. 

Павел е на 60 години, но от три години е инвалид с множество заболявания.

Преживява с пенсия, която не му позволява да плати изхарчения ток.

"Получавам двеста и 11 лева пенсията и не стигат за лекарствата, да не говорим за храна или нещо друго", споделя Павел Капитански.

Отоплява се само на ток и се притеснява, че заради минусовите температури и студените дни го чакат завишени сметки. И разказва, че фактурите плащат децата му. 

"Дъщеричките ми се грижат, те плащат ток, с всичко те се занимават Сметките се трупат на тяхна сметка. Фактически това, което ме отоплява в студа е климатика, но и него не го пускам постоянно, понеже ми се натрупват сметките. Дъщерите като отидат да плащат сметката за ток, тя е достигала 230, 280, до 320 лева са стигали до миналия месец - споделя Павел. - Но няма какво да направя".

Заради очакванията за високи сметки, енергодружествата са дали дума, че ще предоставят възможност на клиентите си да платят задълженията си разсрочено. Как – ще прецени за себе си всяко от трите ЕРП-та: 

"Имам уверението и на трите ЕРП-та, че ще направят необходимото и подхода, който ще приложат е да дадат възможност на клиентите си да разсрочат своите сметки", заяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка.

"За мен е важно, че те имат разбирането, че подходът трябва да бъде именно този. Съгласиха се с нас - не сме имали никакви проблеми по отношение на това", допълните министърът. 

Енергийният регулатор и министерството започват извънредни проверки в ЕРП-ата дали правилно изчисляват сметките за ток и, дали електромерите и трафопостовете на трите дружества работят изправно.

"Всички трябва да бъдем сигурни за сметките, които българските потребители ще платят", заяви Теменужка Петкова.

От министерството отчетоха рекордно за последните 20 години потребление – натоварването на системата е стигало до 7700 мегавата.