Президентът Плевнелиев: Приключва труден, но успешен мандат

Все още липсва усещане за справедливост в обществото, оцени той

18.01.2017 | 11:46 Редактор: Анисия Иванова
Президентът Плевнелиев: Приключва труден, но успешен мандат

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Президентът Росен Плевнелиев, който след три дни ще предаде властта на наследника си Румен Радев, призна, че приключва един много труден, но според него достоен и успешен мандат.

"Това беше мандат на извънредна нестабилност в страната и по света – мигранти, терористични актове, многобройни и паралелно протичащи кризи в региона и по света, а в страната силно политическо противопоставяне, ниско доверие в институциите и граждански протести", отчете той в края на петата си и последна година на "Дондуков" 2.

Плевнелиев се похвали, че е бил първият президент, назначил две служебни правителства, които са донесли стабилност.

"В този труден момент президентската институция бе център на стабилност и гарант за приемственост. В не малка част от мандата ми цялата власт бе в ръцете ми, а в такива моменти личността на президента е много важна, сътрудничеството с партиите и с гражданското общество са ключови", каза той, цитиран от Dnes.bg.

Според него е станало ясно, че президентска институция не е на силната ръка, а на баланса, защото смисълът е да овластиш гражданите, а не да местиш границите.

"Бях първият президент, свалил политическото си доверие от правителство, първият, който отказа да присъства на клетвата на конституционен съдия, първият, който остана в добри отношения с партията, която го е издигнала", отчете още той.

"Днес България се ползва с доверието на пазарите, има рекордно ниски лихви по държавния дълг, безработицата също е по-ниска", отбеляза Плевнелиев.

Той се похвали още с добри резултати от започналите реформи в енергетиката, в образованието, в пенсионната система.

"Борих се с три парламента, докато накрая 43-ото Народно събрание прие пакета от закони в сектор "Сигурност". Бе поставена и крачка в съдебната реформа с промените в Конституцията и промените в Закона за съдената власт", допълни президентът.

Според него обаче все още липсва усещане за справедливост в обществото. Той смята, че всички политици са длъжници на хората в това отношение и носят отговорност за ниското доверие в институциите.

"Нужни са спешни действия за повече справедливост в държавата", призова държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че е водил активна външна политика, за да позиционира страна ни като видим и незаобиколим фактор на международната сцена.

"Като убеден европеец още от началото казах, че ЕС не е външна политика, а моето семейство и така и действах през целия си мандат. Взех принципна позиция и срещу незаконното анексиране на Крим от Русия и последвалите конфликти в региона, но това че аз съм първият български президент, който се противопоставяне политиката на руския президент не ме прави ястреб, а убеден демократ", отсече той.