След години чакане: България вече има линейка за превоз на недоносени бебета

Статистиката сочи, че почти всяко десето дете в България се ражда преждевременно

10.01.2017 | 19:05 Редактор: Ирина Георгиева
След години чакане: България вече има линейка за превоз на недоносени бебета

Първата линейка за недоносени бебета вече е факт и у нас. 

Реаномобилът е дарение и ще транспортира новородените на територията на цялата страна. 

"Минах през ада" - така започва историята на Нина Николова. Преди 8 години Нина ражда две момиченца - недоносени. Радостта й обаче бързо е помрачена - едното бебе оцелява два дни, а другото 5 месеца. Въпреки, че днес тя е майка отново на близнаци Нина все още живее със спомените. 

"Помня 2008 г., когато трябваше да прекараме дъщеря ми до летището с линейка, търсиха транспортен кувьоз - нямаше аспиратор...", разказва Нина. 

За щастие тази техника вече е факт. След години чакане и благодарение на дарители, България се сдоби със първата линейка за превоз на недоносени бебета. 

"Само лекар, който е транспортирал човек в тежко състояние, знае какво е да имаш на разположение работеща апаратура, която може да ти бъде в помощ във всеки един момент", обясни д-р Мариана Малинова - ЦСМП, гр. София.

"За нас наистина е една кауза, за която се борим от известно време и имахме щастието да получим средства, които да инвестираме в тази линейка", коментира Анелия Луканова от фирмата дарител.

До момента транспортирането е ставало далеч от европейските стандарти - с обикновена линейка и кувьоз. 

"Ще се грижим за тази линейка, да бъде винаги чиста, винаги на линия, но дай Боже да се ползва по-малко и да има по-малко такива бебета", заяви и д-р Георги Гелев.

Линейката ще обслужва лечебни заведения както в София, така и в страната, а от здравното министерство се надяват броят им да се увеличи. 

"Такива реанимобили да бъдат осигурени поне за университетските центрове, поне там, където е най-натоварено и по тежките случаи се транспортират", препоръча д-р Ваньо Шарков.

Статистиката сочи, че почти всяко десето дете в България се ражда недоносено, а само от началото на годината нужда от специализиран транспорт са имали 2 новородени.

Подробностите в репортажа на Михаела Карабельова и операторът Петър Симеонов: