Министър Павлова: Спасени са 40 японски туристи, заседнали на пътя Шумен-Разград

Няма бедстващи хора в страната, коментира тя

08.01.2017 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Павлова: Спасени са 40 японски туристи, заседнали на пътя Шумен-Разград

Няма бедстващи хора, нито заседнали автомобили в преспите или по пътищата на в страната. Това успокои регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на брифинг пред журналисти.

По думите й нощта е преминала спокойно с изключение на два по-сериозни случая. Единият е свързан с фирма превозвач с автобус, пълен с туристи, който си е позволил да премине през затворен участък.

"През изминалата нощ имаше по-тежък случай с превозвач на туристическа фирма. Той си позволи посред нощ, в затворения път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и заседна в преспите, тъй като абсолютно нарушавайки всички забрани навлезе в преспите. Благодаря на целия екип на АПИ, които работиха и успяха да ги извадят при много лоши метеорологични условия. Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 10 чужди туристи в България - това е недопустимо", коментира министър Павлова.

По думите й вторият случай за изминалата нощ е на гражданин, чийто лек автомобил аварирал, който е имал претенции да бъде спасен изрично от екип на пожарната. 

Ситуацията в Североизточна България откъм снеговалеж не е толкова критична вече, но остават вятърът и снегонавяванията, посочи министър Павлова. Тя уточни, че скоростта на вятъра на места е 60 км/час.

Отворен е главният път Добрич-Варна. Вече няма област и областен център без реален достъп за леки автомобили.