Няма бедстващи хора на територията на цялата страна

Затворени са всички пътища - в Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен

07.01.2017 | 10:01 Редактор: Ирина Георгиева
Няма бедстващи хора на територията на цялата страна

Цяла Североизточна България остава под снежна блокада. Затворени са всички пътища - в Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

"В това число - цялата Бургаска и Русенска област - там продължава да бъде от метеорологична гледна точка сложна, но не толкова от снеговалежи. Тъй като заради много ниските температури, силните ветрове и снегонавявания, все още по-голямата част от пътищата са непроходими. Въпреки това усилията на АПИ и на всички поддържащи фирми през цялата нощ бяха да се правят опити главни пътни артерии да бъдат освобождавани, почиствани и обработвани. Това не дава голям резултат, тъй като няма видимост и на автомагистралите, както на основните и на главните пътища в тези области", коментира Лиляна Павлова по време на брифинг с журналисти.

Магистралите и проходите на няколко пъти бяха затваряни частично, а за заради ограничението на възлови проходи се образуваха километрични колони.

Бурният вятър и снегът оставиха над 130 хил. домакинства без ток в минусовия студ. 

Без ток са 242 населени места, поддържани от Енерго-Про - те са основно в Областите Шумен, Силистра и Добрич. Към 50 населени места, абонати на EVN , също няма енергоподаване - основно в Сливенска област. На територията на ЧЕЗ ток нямат само 3 населени места.

Снежната покривка в Северна България достигна 40 см, но заради снегонавяванията на места преспите са над метър. 3 общини обявиха бедствено положение.

В Лозница, Разградско зимната обстановка продължава да прави невъзможно почистването на пътищата. В общините Нови пазар и Никола Козлево също е обявено бедствено положение, както и във варненската община Аксаково.

Бедстващи хора на територията на цялата страна няма. 

Приоритетно ще се работи по отварянето на пътищата Русе-Бяла, Русе-Силистра, Варна-Добрич, Ябланица, както и на пътя край Исперих има родилка.