Подготвят НДК за българското председателство на ЕС

Мащабен ремонт ще обнови сградата отвътре и отвън, за да посрещне 20 хил. евроделегати

29.12.2016 | 22:00 Редактор: Жанета Нейкова
Подготвят НДК за българското председателство на ЕС

Подготвят се мащабни визуални изображения на фасадата на Националния дворец на културата (НДК). Те разкриват как ще изглежда сградата по време на председателството на България през 2018 г. и са част от кампанията "НДК Промяната". Дворецът на културата не е ремонтиран от 35 години, а се очаква да посрещне над 20 хиляди евроделегати.

Платната, които са с дължина 22 метра, повдигат завесата за предстоящото преобразяване на НДК. Те показват как ще изглежда сградата отвътре след ремонта.

"Има страшно много теми и България ще е държавата,  която ще ги определи - върху какво, как и какви решения се взимат. Целта ни е решенията, които се взимат тук, които ще са за цяла Европа, да са най-добрите за България. Преустройството на сградата започна в началото на декември и трябва да приключи през септември 2017 г.", заяви изпълнителният директор на Националния дворец Мирослав Боршош. 

Над 20 хил. европейски делегати се очаква да заседават в обновените зали на НДК. Най-впечатляваща ще бъде ЗАЛА номер 3. Тя ще бъде Пленарната зала на Съвета на Европейския съюз в София. От НДК обещават тя да бъде на по-високо ниво, дори от тази в Брюксел. 

"Големината на залата и начина на функциониране ще са впечатляващи. Ето тези три кръга и начина на разположение. Тук сядат министри и експерти", продължава Боршош.

Освен залите, обновени ще бъдат и фоайетата, терасите и покривът. Фасадата ще бъде почистена, изцяло ще се обнови информационната система, настилките и осветлението.

"Това е много важна част от София. Съгласуваме всичко, защото планираме и цялостната реконструкция на площада пред НДК. Беше предвидено само да подменяме плочи, но дворецът е много знаково място и решихме изцяло да го реконструираме", заяви кметът на София Йорданка Фъндъкова.

Мащабният ремонт на Националния дворец на културата ще струва 35 млн. лв, като половината от средствата са вече преведени.