Напрежение сред местните жители на Хитрино

Някои от местните разказаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че има такива, които злоупотребяват с безвъзмездните дарения

28.12.2016 | 18:54 Редактор: Ирина Георгиева
Напрежение сред местните жители на Хитрино

Гюлен Реджеб е служител на община Хитрино. Заедно със семейството си живее тук и става пряк свидетел на трагедията. От вчера обаче е временно назначен на граждански договор, докато не приключи подаването и оформянето на документите за възстановяването на щетите след фаталния взрив.

"От вчера сме назначени. Правим първо копие на документите за собственост, разпитваме хората какви повреди имат и се ориентираме какъв образец да им дадем, основно са за дограма, врати прозорци, счупени стъкла. Трима от работещите поне до колкото аз знам си имат друга работа, но в момента са я зарязали и са тук на граждански договор!", обясни Реджеб.

От вчера в Хитрино работят и трийсетте трайно безработни, които ще помагат за възстановяването. Част от тях са и от съседните села, за това от Общината са им осигурили безплатен превоз до селото. 

"Тези тридесет души ги намерихме от селата Тимарево, Хитрино и Каменяк. Лицата, които ги назначихме са на длъжност общи работници и аварийно-спасителни, за два месеца и за четири часа на ден!", заяви зам.-кметът на община Хитрино Ихан Ахмед.  

Оказва се обаче има сериозно напрежение сред местните жители заради топлата храна и помощите, които всеки ден се раздават на семействата. Някои от хората разказаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че голяма част от жителите злоупотребяват с безвъзмездните дарения. 

"Има такива хора, които нямат нужда от помощ, гонят автобусите за помощ, а има семейства, които не са вземали до днес топла храна. Опитахме се с купони Има хора, които ги нямаше в Хитрино по десет години и като стана тая работа се завърнаха от Белгия, Холандия, от цяла Европа и се нареждат за помощи тук", сподели Стефан Стефанов, жител на Хитрино.

Въпреки напрежението обаче всички в Хитрино благодарят на обикновените хора, които помогнаха и продължават да им изпращат дарения.