Най-младият игумен в България: Бог ме откри, сигурно има нужда от мен

Йеромонах Спиридон е само на 20, но вече управлява цял манастир

26.12.2016 | 14:02 Редактор: Мария Аладжова
Най-младият игумен в България: Бог ме откри, сигурно има нужда от мен

Само на 5 километра от Чипровци, сгушен в долината на река Огоста, се намира Чипровският манастир. От векове святото място е дом за пазителите на българската вяра. Тук, в сърцето на Северозапада, животът е труд и молитва в името на Бога. Едва 20-годишен йеромонах Спиридон вече е избрал своя път – да служи на Бога. На 18 приема монашеството, а днес вече е най-младият игумен в България. 

„При мен така стана, че още от ранна възраст Бог ме откри, че трябва да му се отдам на служение на неговата църква. Сигурно има нужда от мене”, разказва той. 

Въпреки крехката си възраст, йеромонах Спиридон упрявлява цял манастир и двама по-възрастни монаси. Светският живот не му липсва и не съжалява, че никога няма да създаде семейство:

"Имах живот като на всички младежи – излизал съм, не съм се лишавал от нищо. Излизал съм с приятели, но не съм се раздвал чак на такъв живот, който днешните младежи го живеят. Тука е моят живот, това е моят живот – монашеството".

Младият монах се надява, че ще дойде денят, в който хората ще се сещат за църквата не само по празници. И въпреки отшелническият живот, не крие, че го боли, когато гледа какво се случва по света:

„Както светогорските старци казват – близко е краят. Младежта нито знае какво е вяра, нито знае какво е църква. Именно заради това поведение на младежите и на моите съученици България е на това ниво".

Вижте цялата история в репортажа на Михаела Карабельова:

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Михаил_Филипов
преди 7 години
Споко, Бог се открива на всички и желае всички да му служат, но не всички му обръщат внимание. Дерзай в пътя който си избрал и обичай Бог както той те обича . Сигнализирай за неуместен коментар