Депутатите приеха предколедно: Дневна и тримесечна винетка!

За да влязат в сила, измененията трябва да бъдат одобрени от комисия и от пленарната зала и на второ четене

22.12.2016 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Депутатите приеха предколедно: Дневна и тримесечна винетка!

Тримесечна и дневна винетка въведоха депутатите с приети на първо четене промени в Закона за пътищата. 

За да влязат в сила, измененията трябва да бъдат одобрени от комисия и от пленарната зала и на второ четене.

Въвежда се нов вид компенсаторна такса, чийто размер ще се определя от правителството. Тя ще се начислява, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътищата без да е купил винетка.

"Първо за еднодневната винетка. Такава еднодневна винетка ще бъде изцяло в ущърб приходите за агенция "Пътна инфраструктура". Първо, че няма никъде в Европа такъв вид винетна такса, второ, че тя най-вероятно ще доведе до загуби от около 17 млн. лв. за Агенцията, което означава, че тя трябва да бъде компенсирана по друг начин", каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Изчисленията, че еднодневната винетка ще доведе до загуби от близо 17 млн. лева, са на БАН. Ето как ги коментира и депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок: "Този аргумент мога да го приема на колегите. Макар че аз попитах членовете на Комисията по транспорта каква е логиката за камионите да има еднодневна винетка, а за автомобилите да няма и не е ли това дискриминация. Така че този въпрос за нас стои. По-важно е да се приеме тримесечната винетка и годишната да важи за една година."