Борисов настоя от Брюксел: НС да приеме промени в Изборния кодекс

В противен случай изборите няма да са легитимни, каза премиерът в оставка

15.12.2016 | 22:36 Редактор: Луиза Божинова
Борисов настоя от Брюксел: НС да приеме промени в Изборния кодекс

Народното събрание да приеме промените в Изборния кодекс, свързани с резултатите от последния референдум. За това настоя премиерът в оставка Бойко Борисов от Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

"Този парламент има достатъчно време да промени избирателния закон спрямо референдума, в противен случай изборите няма да са легитимни. Ще настоявам за приемането на тази система. Ако народът иска да ни няма (системните партии бел.ред), няма да ни има", заяви Борисов.

Премиерът в оставка коментира възможността да оглави правителство с мандата на Реформаторския блок (РБ), като заяви, че ГЕРБ дължи среща на РБ и Патриотичния фронт. "Няма да минат няколко месеца, трябва да се съберем да говорим пак. Благодаря им за успешната работа в много направления - казва го цяла Европа", добави той по повод изразените по-рано днес оценки от зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Борисов посочи, че основен мотив за евентуална подкрепа на бъдещ кабинет би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.

Според него има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума.

"Ако не им стига време, да се удължи с още един месец", настоя той.

Борисов отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание "да се шикалкави".

Премиерът в оставка посочи още, че не очаква следващият доклад на ЕК за България да бъде последен.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е изразил увереност на днешната си среща с премиера в оставка, че пътят, по който нашата страна прилага реформите, е правилният начин догодина механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне. По думите на Борисов докладът по механизма, очакван през януари, няма да бъде последният.

"За следващия български комисар не искам да говоря, защото считам, че в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство”, заяви Борисов в отговор на зададен въпрос кой ще бъде заместникът на Кристалина Георгиева. “Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа от България, за да бъде подкрепен и от Европейския парламент”, добави той.

Борисов все пак уточни, че се очаква от България отново номинация на жена.

Премиерът в оставка изрази и очакването санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат удължени с още шест месеца. Той отбеляза, че канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са категорични да има санкции заради неспазването на споразуменията от Минск.

"Стриктно спазваме санкциите, въпреки загубите досега от стотици милиони евро за България. Би било добре в ЕС и НАТО да се действа по еднакъв начин”, добави Борисов.