Фалстарт на делото за цената на билетчето в София

Софийският административен съд го отложи за 10 февруари

09.12.2016 | 18:24 Редактор: Ирина Георгиева
Фалстарт на делото за цената на билетчето в София

Делото за цената на билета в София не тръгна. Софийският административен съд отложи за 10 февруари процеса срещу увеличението на цената за пътуване в столичния градски транспорт. Причина е липса на един от жалбоподателите. 

Искът беше заведен от граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет да направи билета от 1,60 лева, която влезе в сила от 1 юни 2016 г.

Междувременно - купуваме билети за градския транспорт в София през телефона и онлайн - това предвижда нова система за таксуване от ЦГМ. Цената на билета няма да се променя, а с един документ ще може да се пътува с прекачване, дори се очаква цената на билета да намалее. 

Преференциите за ученици, студенти и пенсионери, се запазват. Самите билети ще могат да се купуват от вкъщи, онлайн с банкова карта. Картите също ще могат да се зареждат онлайн.

Цената на новата система ще бъде до 88 млн. лева, която ЦГМ ще изплаща в продължение на 10 години. 

Очаква се до лятото на 2017 г. изпълнителят да бъде избран, а самата система да заработи през 2020 г. 

"В резултат на въвеждането на тази система не се предвижда абсолютно никакво покачване на цената на превозните документи, нито на билета, нито на картите. Предвижда се запазването на всички преференции за отделните категории граждани - "пенсионери" и "студенти". Това, което ще бъде в плюс за пътуващите е, че след въвеждането на системата с билет за еднократно пътуване, може да се използва във всички превозни средства в рамките на определен период от време - час или час и половина", обясни адвокатът  на СОС Георги Георгиев.

"Три неща. Много по-удобна. Единен превозен документ, с който може да се пътува в повече от едно превозно средство. Системата е много по-сигурна - има монтирани камери за видеонаблюдение във всяко едно превозно средство и във всички пунктове за продажба. На трето мястo - на базата данни, която ние ще събираме, ще можем да направим по-точни анализи и да предложим една много по-добра транспортна услуга за пътниците. След въвеждането на новата система за таксуване, перфораторите ще отидат там, където им е мястото - в музея на София", заяви и Георги Статков от от Обществен и градски транспорт.