Министър Митов предупредил Виктория Нюланд, че България може да смени курса след изборите

Двамата обсъдили ситуацията у нас след президентския вот

09.12.2016 | 17:20 Редактор: Мария Аладжова
Министър Митов предупредил Виктория Нюланд, че България може да смени курса след изборите

Външният министър в оставка Даниел Митов е обявил пред зам.-държавният секретар Виктория Нюланд, че след президентските избори България може да промени геополитическата си ориентация.

Това се разбра от думите на самия Митов в кулоарите на парламента, който съобщи, че е имал среща с Нюланд в САЩ на 2 декември. Двамата обсъдили ситуацията у нас след президентските избори, пише Dnes.bg.

Министърът в оставка обясни, че не е изразявал резерви от избора на Румен Радев, но било коментирано какво следва оттук нататък. 

"Каква е ситуацията в България - служебни правителства, избори и естествено притеснението геополитическата ориентация на България да бъде поставена под въпрос и да се променят позициите на България за санкциите на Русия и анексията на Крим", каза Митов в кулоарите на парламента. 

Външният министър в оставка призна, че неговото притеснение е, че след време правителство на левицата може да промени курса на българската външна политика.  

"Единството на ЕС и НАТО трябва да се пази", беше категоричен Митов. 

Външният министър обяви, че му е трудно да разбере становището на Ахмед Доган в подкрепа на Русия.

"Няма как да се обяви гарант за световен мир държава, която анексирана територия на съседна държава, дестабилизира източната част на Украйна и която бомбандира цивилни в Сирия. Това не е мир", каза Митов. 

Той нарече анексирането на Крим опасен прецедент, който може да усили апетите за прекрояване на границите в света. 

"Анексирането на Крим може да създаде условия, в които и други авторитарни режими могат да си помислят, че могат да предприемат подобни действия и да им се размине. Всеки, който знае историята на Балканите, знае, че мирът е бил постиган много трудно и една дестабилизация на международния правен ред би могъл да породи амбиции на когото и да било за преначтертаване на граници. Не визирам никого", каза още Митов. 

И външният министър в оставка, както и военният преди това, не изключи варианта сегашният кабинет да бъде преназначен като служебен до влизането в длъжност на Румен Радев.

Той обаче обясни, че този въпрос трябвало да бъде решен между президента и премиера.