Какво се случва в кухнята на бежанския център в Харманли?

Жените в кухнята се оплакват от тежки условия, лошо отношение от страна на бежанците и мизерно заплащане

07.12.2016 | 22:11 Редактор: Ирина Георгиева
Какво се случва в кухнята на бежанския център в Харманли?

За първи път медии влязоха в кухнята на бежанския център в Харманли. По последни данни в лагера има настанени 2235 чужденци, половината, от които са афганистански граждани. 

Персоналът обаче е крайно недостатъчен. Жените в кухнята се оплакват от тежки условия, лошо отношение от страна на бежанците и мизерно заплащане.

След бунта в Харманли премиерът в оставка Бойко Борисов се зае с тежката задача да успокои бежанците. Служителите от Центъра обаче са изплашени за сигурността си. Разказват, че управата се е сетила за тях единствено в нощта на преврата.

"До този момент никой не е дошъл в лагера и да попита - "абе, сега, вие, тук как работите, при какви условия, всеки ден имате контакт с тях, какво ви е положението", коментираха служителките.

Персоналът работи на минимална заплата. В края на месеца всяка от жените получава 365 лева за положения труд. На фона на ниските си доходи служителите са принудени да купуват дори и работното си облекло.

"Ние си купуваме ръкавици, ние си купуваме престилки. Този месец с престилката имам похарчени 25 лева. На този труд, тази заплата е просто нищо", коментира една от жените.

Марияна работи в Центъра от откриването на лагера в Харманли. Разказва, че преди години, когато са идвали само семейства, е било и по-спокойно. Признава, че основният проблем са агресивните афганистанци.

Три пъти на ден държавата осигурява храна за всеки бежанец. Менюто е изцяло съобразено с религията им.

"Чай и кашкавал. Миналият ден имаха и конфитюр, а след това пилешко с грах, вечерта имаха нахут. Съобразяваме се с това, което ядат. Нямат свинско. А риба и пилешко имат през ден. Колко хора в България могат да си позволят пилешко и риба", разказват служителките.

"Хляб изхвърлят, но не знам каква е причината. После отиват и купуват хляб", добавят други.

Персоналът е категоричен, че лагерът трябва да остане от затворен тип под наблюдението на силна охрана.