Кресненското дефиле става част от АМ "Струма", връщаме се по нов път от Гърция

За това настояват участници в проучване за бъдещето на опасния участък

05.12.2016 | 21:52 Редактор: Тодор Петров
Кресненското дефиле става част от АМ

Кресненското дефиле да стане част от автомагистрала "Струма", а по нов път в две ленти да се връщаме от Гърция. Това са пожелали повече от половината участници в проучването за строителството на магистралата.

До провеждане на националното допитване се стигна, след като министерство, еколози и строители не успяха да постигнат съгласие кой от предложените четири варианта да бъде реализиран.

От запитаните 1000 души в страната и 500 в рагиона на Кресна, Струмяни и Симитли над 50% са пожелали изграждане на скоростен път.

"Така нареченият вариант фаворит, зад който се обединяват анкетираните, е вариантът за "зелено" преминаване чрез използване на съществуващия път като еднопосочен двулентов от Благоевград към Кулата. Изграждането и използването на ново трасе от Кресна до Симитли в по-високата част дефилето", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова 

Кресненското дефиле е сред най-опасните за преминаване в страната. За последните 16 години смъртта си заради катастрофи са намерили над 100 души.