Национализмът е новият мейнстрийм

Това показва анализ на политолози за ситуацията в държавата през последните месеци. На кой етаж спира политическият асансьор?

05.12.2016 | 18:35 Редактор: Луиза Божинова
Национализмът е новият мейнстрийм

Чрез отказа си от власт Бойко Борисов се опитва отново да се върне като повтори случилото се през 2013 година. Сега обаче ситуацията е различна и поради външнополитически, и поради вътрешнополитически дадености.

"ГЕРБ трябва да се спаси от едно неприятно обстоятелство - когато загубиш едни избори в обществените очи често инерцията надолу продължава", коментира политологът Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR. "Борисов вече не е политическа новост, Борисов вече е статуквото".

Засега обаче шансовете на ГЕРБ да излъчат отново правителство в следващ парламент изглеждат добри, ако погледнем очакваната конфигурация.

"Трябва да се види каква ще е конфигурацията в новия парламент, като нищо може да се окаже, че тя ще е още по-удобна за ГЕРБ. В следващия парламент по всяка вероятност сериозно ще влязат и Патриоти, и Веселин Марешки. Струва ми се, че и двете политически сили към този момент по-скоро показват симпатии към ГЕРБ", добави още Симеонов.

Според политолога национализмът се превръща в мейнстрийм. По думите му сливането на национални и социални идеи е взривоопасна комбинация.

Вижте още от репортажа на Bulgaria ON AIR: