fallback

Правителството намери малко над 8 млн. лева за БАН

Това е целево финансиране за конкретни научни анализи и разработки, уточни финансовият министър в оставка Владислав Горанов

05.12.2016 | 13:47 Автор: Ирина Георгиева

Малко над 8 млн. лева отпуска Кабинетът на БАН. Средствата идват след напрежението сред учените, които парламентът остави без допълнително пари в Бюджет 2017 г. 

Веднага след встъпването си в длъжност като председател на БАН акад. Юлиан Ревалски, той отиде в МС и се срещна с премиера в оставка Бойко Борисов, както с министрите на финансите и на енергетиката. 

Става въпрос за едни 6 млн. лева, от които 2 млн. лева ще отидат за млади учени, а останалите за различни проекти и изследвания в областта на демографията, за земетръсните райони, за издръжливостта на сградите, както и преквалификация на учените. Още 2 млн. ще дойдат от Министерство на енергетиката за изследвания на енергийната ефективност.

"Това е целево финансиране за конкретни научни анализи и разработки. Ще се извършват, поне така получихме уверението от ръководството на БАН - изцяло на проектен принцип. Ние ще го фиксираме в нормативен акт на правителството, така че да бъде неотменимо и да бъде свързано с конкретни проекти. Когато се прави научен продукт, той обикновено е интелектуален и ние няма да ги караме да копаят. В този смисъл те ще си изработят заплатите през тези конкретни научни разработки, от които правителството е идентифицирало, че има нужда", поясни финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

"На срещата при премиера ние обсъдихме възможността БЕХ да поеме част от финансирането, свързано именно с разработването на тази Научна стратегия за развитието на българската енергетика", добави енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Отпуснатите средства ще се следят много внимателно за какво ще бъдат разходвани, а да не отидат за други разходи на БАН. 

Иначе в БАН има протестно напрежение. Това сподели в студиото на "България сутрин" новият председател на Академията акад. Юлиан Ревалски.

"Нашият труд е висококвалифициран и ефективен. Ние не искаме да просим и определено ще се опитаме да убедим институциите", заяви той.

По повод горещата политическа обстановка в страната днес, министърът в оставка Горанов коментира, че ще бъде "иррационално да се направи опит за съставяне на правителство в рамките на 43-тото НС". Коментарът му дойде след изказването на председателя на ДБГ Миглена Кунева, че биха приели един трети мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев, който изрази намерение да връчи точно третия мандат на РБ.

 

fallback
Още от България
fallback