Фандъкова към снегопочистващите фирми: Плащаме само при свършена работа!

89 снегорина са на терен, всички са оборудвани с GPS системи и се следят, увери столичният кмет

29.11.2016 | 08:11 Редактор: Тодор Петров
Фандъкова към снегопочистващите фирми: Плащаме само при свършена работа!

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде извънреден брифинг рано тази сутрин, на който предупреди, че ще бъде платено на снегопочистващите фирми само при реално свършена работа. "Ако някоя фирма не си свърши работата, тя подлежи на сериозни санкции. Миналата година около 1,5 млн. лева не са платени на фирмите заради подобни санкции", уточни Фандъкова. 

В момента работят 89 снегопочистващи машини, а общо 190 са в готовност. Столичният инспекторат контролира процеса. Всички машини са оборудвани с GPS системи, така че в реално време се вижда движението на автомобилите, стана ясно още от изказването на столичния кмет.

По думите на Фандъкова всички машини са добре оборудвани и имат съответните соли. Снегорините няма да се прибират и ще бъдат на терен през целия ден. 

"Продължава обработката на трасетата на масовия градски транспорт. Към момента транспортът се движи нормално, почистват се спирки и подходи към подлези метростанции", каза още кметът на София, припомняйки, че собствениците на сгради, магазини и офиси имат ангажимента да почистят сами пред тях.

Йорданка Фандъкова помоли шофьорите и пешеходците да бъдат по-внимателни, защото вече се движат при зимни условия. В райони, в които се налага, ще бъдат почиствани и вътрешноквартални улици.

Светлин Костов, който е управител на снегопочистваща фирма, каза пред екип на Bulgaria ON AIR, че обработката на улиците започва с необходимите смеси, а приоритетни са тези, по които се движи масовият градски транспорт. 

Той добави, че момента се извършва само разпръскване на сол. Фирмата му обслужва столичния район "Подуяне" и разполага с 10 снегорина. Всички те са в 24-часова готовност за целия зимен период.

"Всичко е новозакупено, машините са оборудвани с последна дума на техниката. При образуване на киша веднага се пускат и греблата. Заледяването е най-страшно, защото шофьорите вижда черно шосе, но ледената коричка създава голяма опасност при спиране", каза още Светлин Костов. 

Той отчете, че има нетолерантни шофьори, които извършват неправилни маневри и се бутат пред снегорините, с което застрашават своя живот и този на околните. Костов апелира шофьорите да оборудват автомобилите си със зимни гуми и да бъдат толерантни на пътя.