От емблема на соца НДК се превръща в модерна смарт сграда

Нова техника, реновирани зали и модерен мениджмънт посрещат председателството на ЕС в България през 2018 г.

23.11.2016 | 22:23 Редактор: Ирина Георгиева
От емблема на соца НДК се превръща в модерна смарт сграда

От емблема на соца НДК се превръща в модерна смарт сграда. Нова техника, реновирани зали и модерен мениджмънт посрещат председателството на ЕС в България през 2018 г. Още в първите дни на следващата година стартира най-мащабното преустройство на Двореца.

1981 г. - в центъра на столицата е открит НДК. Той се превръща в един от най-ярките символи на социалистическото строителство. Първото мероприятие, което приютява е XII Конгрес на БКП.

Грандиозният строеж, предприет по случай юбилея на българската държава - 1300 години, е погълнал 270 млн. лева тогавашни пари.

35 години по-късно сградата се готви да бъде домакин на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС. През януари 2017 г., България поема щафетата от Естония, при това по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

"В продължение на шест месеца най-влиятелните мъже и жени на Европа и ще взимат решенията за бъдещето ни. Това е шанс много голям за България. А за НДК-а е още по-голям шанс да придобие онзи вид, който подобна институция заслужава", заяви директорът на НДК Мирослав Боршош.

След реконструкцията, НДК-а има шанс да се превърне в една от най-високотехнологичните оборудвани сгради в света. Пленарната зала в НДК-а, където ще заседават лидерите на ЕП ще е по-модерна и голяма от тази в Брюксел, обещават изпълнителите на проекта.

"Всъщност най-голямата промяна е в Южната фасада. Това е пространството пред Зала 6, където ще бъде оформен вход за премиери и президенти. Ние сме използвали буквално съвсем точно модела и начина на организация на това влизане в ЕС в Брюксел", коментира авторът на проекта арх. Любомир Станиславов.

Мащабният ремонт на Двореца ще започне догодина и трябва да приключи до 30 септември 2017 г.

"Сериозно предизвикателство пред нас е не само краткият срок, а по-скоро амбициозното задача строителството да не се противопоставя на културните събития, които ще бъдат активни и през 2017 г.", заяви управителят на фирмата, спечелила конкурса за изпълнител Любомир Галчев.

Към момента отпуснатите средства от МС са 17 млн. лева. Стойността на ремонта обаче е 20 млн. лева. От ръководството на Двореца са категорични, че всякакъв компромис със средства ще компрометира председателството и авторитета на България.