Прокуратурата поиска постоянен арест за 7 митничари от Лесово

Други шестима са пуснати на свобода

04.11.2016 | 17:00
Прокуратурата поиска постоянен арест за 7 митничари от Лесово

Арестуваните митничари от Лесово криели рушветите в архива на граничния пункт. Това обявиха от прокуратурата, която поиска постоянен арест за 7 от митническите служителите.

Други шестима са пуснати на свобода с парична гаранция. Служителите са следени близо година със специални разузнавателни средства.

Разследващите дори в реално време виждали как митничарите искали подкуп за по-бързо преминаване.

Всяка от 4-те смени на граничния пункт прибирала такса "спокойствие" в папки в архива на пункта, където началникът на смяната разпределял събраната сума между служителите. Парите били евро, долари и турски лири.

Свидели по акции преди години на пункта, сега са обвиняеми по тази от преди 2 дни. От прокуратурата обявиха още, че митничарите били обучени как да действат, ако бъдат заловени.

"Подкупът се изразявал предимно в това "няма ли почерпка- чорба или кафе". Всеки служител, който е бил дневна или нощна смяна, каквото е събрал през нощта, го занася на началника на смяната, който го разпределя на равни купчинки. Всяка една смяна си има начин на обозначаване на сумите, които накрая се предоставят", посочиха за Bulgaria ON AIR  от прокуратурата.