Колко воля е нужна да направиш 250 обиколки на писта за половин ден?

Българският ски бегач Андрей Гридин ще се опита да измине 100 км за по-малко от 8 часа

17.10.2016 | 09:46 Редактор: Ирина Георгиева
Колко воля е нужна да направиш 250 обиколки на писта за половин ден?

Българският ски бегач и състезател в ултрамаратони Андрей Гридин ще се опита да измине 100 километра за по-малко от 8 часа. 

Той е на 28, роден и израснал в Казахстан. Преди 4 спортът го довежда в България. Тогава той започва да се състезава под родния флаг в ски бягането. Редом със зимните спортове обаче,  в сърцето на Андрей Гридин винаги е имало място и за маратон.

"Преди да започна да тренирам ски-бягане, тренирах лека атлетика и за това аз не спирах да бягам - бягах и след тренировки със ски. Отвътре! Всичко това отвътре идва и ми хареса. Започнах да бягам маратон и после от миналата година започнах да бягам и ултрамаратон", разказа Гридин.

Резултатите не закъсняват и Андрей започва да постига победа след победа. Така се ражда и идеята да направи нещо, което никога не е правено у нас – да пробяга 100 километра за по-малко от 8 часа.

"Ние търсехме вариант за трасето и изведнъж ми хрумна идея да направя това на писта - това много тежко 250 обиколки. Планувам под 8 часа, но не знам всичко ще зависи от това как ще се възстановя след следващото състезание", обясни той.

За да го постигне Гридин трябва да се движи с около 12 км/час и да изминава 1 километър за около 5 минути. И признава, че волята и желанието са ключ към успеха на всеки спортист.

"По принцип по време на бягане гледам да изключа - просто да не мисля за това колко време ми остава, а си мисля за някакви хубави неща - повече слушам музика по време на бягането и някакви ме отпуска. Може би след 70 - 80 километра започваш да си мислиш за някакви неща - за какво го правя и искаш да се откажеш, но повече отвътре идва, че иска да завършиш", заяви спортистът.

"Когато финиширам си мисля повече какво ще хапна сега, защото това са 100 километра - не можеш нормално да хапваш, защото ядеш само такива дребни неща - банани, а искаш да хапнеш нещо значително - паста, пица, някакви такива", добави той.

Признава, че бягането по планински склонове и по време на 40 градусова жега са преодолими, но не крие, че е имал и редица трудни моменти.

"Най-тежкото може би беше миналият месец в Италия с много голяма денивелация, много тежко състезание", спомни си той.

Към момента най-дългото разстояние, покорено от Андрей, е 140 километра. Той обаче смята, че човек трябва да се усъвършенства, докато е жив. А бъдещите му цели са за още по-далечни разстояния.

"Искам да пробвам да избягам колкото мога километри - примерно да си тръгна и без да спирам да направя 200-300 километра", мечтае той.

'Това е като хоби, като работа - това е живот. Опитвам се да правя по две тренировки - една сутрин, друга вечер - някъде по два часа", обясни Гридин.

Признава, че не подражава на нито едно величие от спорта, а идолът му е самият той. А на 20 ноември Гридин ще  се опита да докаже, че човек е голям, колкото са големи мечтите му. А дали ще успее да покори 100 километра за заветните 8 часа – ще покаже времето…

Очаквайте видео с репортажа на Михаела Карабельова и на оператора Ангел Пешков: