Нови разкрития около драмата в рудник "Бабино"

Енергийната комисия разгледа казуса

14.10.2016 | 18:44
Нови разкрития около  драмата в рудник

Няма да бъдат предявени персонални искове към миньорите, които три дни протестираха на 500 метра под земята заради неизплатени заплати.

Затова се споразумяха от ръководството на рудник "Бабино" в Бобов дол с представители на синдикати, омбудсмана Мая Манолова и миньорите, които прекратиха стачката.

Отсъствията им, по време на протестите, ще бъдат оформени като платен отпуск, а от понеделник ще се работи по отварянето на третия участък на рудника за добивни работи.

"И едната, и другата страна си казаха истината. Тонът беше нормален. Имаше доста насъбрано напрежение, което трябваше да се уталожи и да имат малко търпение да изчакат развитието на нещата", заяви Мая Манолова.

"В понеделник и трите смени трябва да се явят на работа в трети участък, които ще започне тогава работа", коментират работодатели.

Според министъра на икономиката Теменужка Петкова държавата е трябвало да се намеси в случая още през 2007 година. Тя допълни, че тогава мините били продадени за 1 лв., а след това препродадени на Христо Ковачки за милиони левово.

"Към момента концесионерът дължи плащания в размер на 560 хил.лв. на министерството на енергетиката", каза още Петкова.

В сумата влиза главница и лихва.

"Още при сключването на този договор през 2007 година, е било ясно, че той се прави с определена цел. Информацията, която имаме е,че първоначално договорът е бил сключен с държавата за 1лв. и известно време след това същият договор е препродаден за сумата от 35 млн. евро", посочи председателят на комисията по енергетика Делян Добрев.