Мащабно учение в Благоевград показа взаимодействието при критична ситуация

Пожарни и спасителни екипи разиграха ситуация на земетресение, следствие на което свличане и скална маса затрупват хора и автомобили

13.10.2016 | 14:30 Редактор: Ирина Георгиева
Мащабно учение в Благоевград показа взаимодействието при критична ситуация

Мащабно тактическо учение в Благоевград. Пожарни и спасителни екипи разиграха ситуация на земетресение, следствие на което свличане и скална маса затрупват хора и автомобили. 

Служители на пожарната, полицията, Спешна помощ, БЧК, планински спасители от Банско и доброволни формирования показаха отличен синхрон при работа.

Реакцията на екипите беше проверена при ситуация на земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер с епицентър 90 км южно от София в района на община Благоевград. Най-критична е ситуацията в Благоевград, където нестабилни сгради са частично разрушени, възниква пожар в болница и има свличане на земни и скални маси. Върху този апокалиптичен сценарий днес работиха десетки смели мъже и жени.

Екипите демонстрираха как изваждат пострадал следствие на "пожара" в болницата. Междувременно пожарникарите овладяха огнената стихия и евакуираха пострадалия.

При втората ситуация, разиграна край Благоевград, земна маса затрупа автомобил с човек в нея. Екипите разбиха колата, за да извадят човека от нея. На помощ на пожарникарите пристигнаха специални машини за разчистване.

Спасителните кучета Норт и Ерос също се включиха в спасителните операции.

"Ролята на кучето е наистина сериозна в този случай, защото той никога не лъже. Хване ли миризмата, било то в сняг, в гора или в разрушена сграда, винаги маркира и сигнализира, че там има бедстващ човек", обясни Атанас, който е планински спасител с куче Норт.

Учението провери степента на готовност на различните звена в държавата при екстремни ситуации.