Унищожена покъщнина и евакуирани хора след дъждовете в Добричко

Пороят е отнесъл и моста към село Прилеп

12.10.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
Унищожена покъщнина и евакуирани хора след дъждовете в Добричко

Наводнени къщи и дворове, унищожена покъщнина и земеделска продукция, прекъснато електрозахранване. Това е резултатът от продължаващите почти цяло денонощие дъждове в Добричко. На места се наложи и евакуация на хора.

Над 21 литра дъжд на квадратен метра се е изсипал снощи над селата Одърци и Батово. Пороят е отнесъл и моста към село Прилеп. 

Две деца са били евакуирани в Одърци, наложило се е пожарен екип да разбие вратата, за да ги изведе от наводненото им жилище. 

След кошмарната нощ, животът в двете най-пострадали от поройният дъжд села започва да се нормализира. 

Около 20 са наводнените къщи в село Одърци. От 10 от тях хората са били изведени, тъй като имало опасения за живота им. Огромни водни маси и кал от околните полета са се изсипали над село Батово. Там нивото на реката в ниската част се е вдигнало над 1 метър, наводнени са дворове и мазета, но няма пострадали хора. 

Служители на пожарната са евакуирали мъж от автомобила му, застигнат от водните потоци. Нанесени са щети по къщи и асфалтовата настилка. Водната стихия е отнеса пътя за село Прилеп, който преди година бе възстановен след поройните дъждове и наводнения от юни 2014 година. 

Спокойна е обстановката и в Добрич. Цяла нощ дежурни екипи заедно с кмета на града Йордан Йорданов са наблюдавали нивото на водата в коритото на река Добричка. Сигнали за преливане на коритото на реката и наводнени къщи обаче няма. 

Електрозахранването в селата е прекъснато, тъй като водата е стигала до електромерите. 

"Екипи на "Енерго Про" със служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" обикалят селото, за да се изолират опасните участъците, където се налага електричеството да остане спряно", обясни Йорданов. Той посочи, че в Батово няма залети от водата къщи, а само дворове. В момента водата е спряла да се покачва.