Отново спорни казуси заради такса "сградна инсталация"

Дори и да не ползва топлинна енергия, всеки абонат е задължен да плаща таксата, обясняват от "Топлофикация"

11.10.2016 | 14:37 Редактор: Мария Аладжова
Отново спорни казуси заради такса

Броени седмици преди началото на отоплителния сезон, отново има проблеми с така наречената "сградна инсталация". 

Такъв е примерът на Митко Грозев, който има задължения към "Топлофикация" за няколко години за жилище, което не е обитавано. Заради такса "сградна инсталация" плюс юрисконсултските услуги сумата набъбва до 2 хиляди лева за 2 отоплителни сезона. 

Грозев отрича да има договор с "Топлофикация" за жилището, тъй като с декларация категорично е заявил, че не желае да е ползвател. От дружеството обаче уточняват, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис. 

"Такова взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Такъв договор няма. Такъв аз не съм подписал. Аз съм казал, че не желая да ползвам каквото и да било услуги", споделя Митко. 

Според българското законодателство обаче дори и да не ползва топлинна енергия, абонатът е задължен да плаща такса "сградна инсталация". За да не се плаща тази такса, е необходимо всички живущи в един блок да се откажат от услугата за отопление. 

Т.е., ако някой иска да се откаже от етажната собственост и да не ползва топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост. Според потребителите такса "сградна инсталация" е нещо, за което се плаща без да се ползва. Ако не го направят обаче, те стават длъжници, обясняват обществени посредници. 

"Потребители, който не желаят да се съобразят със закона и да плащат, е нормално да бъдат дадени на съд, защото законодателството е такова и трябва да се спазва", обясни говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова.

Подобен е казусът със стотици домакинства в страната. Не рядко при подобен тип случаи се стига до скандали. 

Вижте още във видеото: