Спират парите за превенция на ХИВ/СПИН

Финансирането, осигурено от Глобалния фонд, ще приключи след половин година

09.10.2016 | 14:07 Редактор: Мария Аладжова
Спират парите за превенция на ХИВ/СПИН

Държавата да поеме ангажимента за дейностите по превенция и контрол на ХИВ/СПИН след оттеглянето на Глобалния фонд. За това настояват от години неправителствени организации.

Финансирането, което започна през 2004 г., трябваше да спре в края на тази година. Това поставя в риск хиляди хора - наркозависими, ХИВ-позитивни, проституиращи. 

Досега Глобалният фонд е отпускал между 5 и 10 млн. лева годишно. Благодарение на тези средства над 30 НПО-та раздават безплатни спринцовки и игли на зависимите, тестват рискови групи за ХИВ и СПИН, провеждат консултации. 

Фондация "Инициатива за здраве" от години посещава така наречените "наркомански сборища", за да предотврати разпространението на болести сред венозно употребяващите. 

Дневно между 40 и 130 души само в столицата идват, за да се снабдят с чисти консумативи.

Добрата новина е факт - финансиране ще има, но още половин година. Размерът му ще се договори идната седмица. 

"Надеждата е страната ни да не се окаже неподготвена, оказвайки се без външна финансова подкрепа през следващата година",  допълва д-р Тонка Върлева, която е директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".  

България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус на фона на Гърция и Румъния например, които са в състояние на предепидемична обстановка, особено в рисковите групи. Когато фондът излиза от Румъния пред няколко години, се стига до бум на ХИВ епидемия - само за 6 месеца новооткритите случаи сред наркозависимите се увеличават с 500 %.

Вижте още в репортажа на Ива Григорова: