Учителските заплати ще бъдат увеличени с до 10%

Промените влизат в сила от 1 януари 2017 г.

04.10.2016 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Учителските заплати ще бъдат увеличени с до 10%

Учителските заплати ще бъдат увеличени с 10%. Новината идва след извънредна среща между премиера, финансовия министър и представители на синдикатите.

Решението е окончателно, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров.

"Държавният бюджет е една доста сложна схема. Обикновено разчетите за нея за нея започват още от лятото, а през октомври и ноември е периодът, когато държавната бюджетна рамка трябва да бъде окончателно завършена", обясни Владимиров.

До момента обаче нямаше конкретна яснота какви ще бъдат сумите, които ще отидат в различните ресори. Точно това стана поводът за спешната среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и представители на синдикатите. 

Категорично стана ясно, че заплатите в сектор "Образование" ще бъдат увеличени средно между 7% и 10%. Най-сериозен ще бъде ръстът за младите учители като идеята е те да бъдат задържани в системата на "Образованието". 

Предвижда се и минималната работна заплата за останалите хора, които работят в сектор "Образование" също да бъде увеличена. Всички тези промени влизат в сила от 1 януари 2017 г.

"Бюджетът е в доста напреднала фаза. Затова можахме да направим с финансовия министър разчетите и преценихме, че след като образованието е наш основен приоритет и са поети ангажименти, а и с новия Закон за средното образование - защото много закони се приемат в България, но не винаги са обезпечени - можем за следващата година 223 млн. лв. допълнително да дадем в образованието", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде към увеличаването на минималната, начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите в българското училище. По наши изчисления, които направихме, средното увеличение ще бъде с 10%", обясни председателят на Синдиката на учителите Янка Такева.

"Това, което поискахме смятам, че трябва да бъде отчетено като добро постижение като чухме като реакция от финансовия министър и премиера на фона на тежката ситуация, която се намира и държавата, и разплащанията, които виждаме през последните месеци особено, които стават все по-огромни", добави председателят на КНСБ Пламен Димитров.

В Бюджет 2017 г. са предвидени и средства, които трябва да покрият обезщетенията на учителите при пенсиониране като от 1 януари те ще получават по 10 заплати и половина.