Спецсъдът не даде ход на делото за атентата в Сарафово, отложи го за 10 ноември

Причината - нередовно призовани свидетели

26.09.2016 | 11:42 Редактор: Анисия Иванова
Спецсъдът не даде ход на делото за атентата в Сарафово, отложи го за 10 ноември

Специализираният съд не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово. Съдът отложи насроченото за днес заседание за предварително изслушване на свидетели, след като стана ясно, че повечето от хората, които пострадаха при атентата, не са редовно призовани за делото. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги призоват за следващото съдебно заседание, съобщи БНР.

Обсъжда се и възможността да се съкрати времето на процеса, като някои от пострадалите и свидетелите от Израел бъдат разпитани с видеоконферентна връзка.

В залата днес се яви израелският адвокат, който каза, че част от неговите клиенти ще предявят претенции към двамата подсъдими - Мелиад Фара и Хасан Хасан, които са в неизвестност. Българският адвокат пък представляваше друга част от почернените близки на 6-те загинали при атентата и на 35-те ранени. Обвинението поддържаха шефката на окръжните прокурори в Бургас Калина Чапкънова и зам.-шефът на спецпрокуратурата Красимир Тренчев.

При атентата на бургаското летище, станал на 18 юли 2012 г., бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, а други 35 бяха ранени.

Делото стигна до съда след четиригодишно разследване. Прокуратурата обвини задочно Мелиад Фарах – с австралийско и ливанско гражданство, и Хасан ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 година са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Фарах и Хадж Хасан са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната ни сигурност. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина от "Интерпол".

Делото в Специализирания съд днес трябваше да се гледа от съдия Аделина Иванова, която е избрана със системата за случайно разпределение на делата, като в съдебния състав влизаха още Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели.

Делото ще се гледа отново на 10 ноември от 10.00 часа.